Jump to content

Szokj le a gyerekedért

2018. 09. 22. 21:33

Befolyásolja a baba egészségét az apa dohányzása? Vagy éppen az, ha nem él egészségesen? Ha sokat stresszel? Elsőre talán fura kérdések ezek, de nagyon is helyénvalóak, mivel a válasz mindegyikre igen.

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy ugyan miért is baj, ha apuka nem az egészséges élet mintaszobra? Ha nem mozog annyit, ha komoly súlyfeleslege van, ha dohányzik vagy éppen sokat stresszel? Hiszen nem ő hordja ki a babát, nem ő szoptatja, így nincsenek különösebb hatása a baba fejlődésére. Vagy nem?

Hát, nagyon nem. Az apa életmódja ugyan valóban nem befolyásolja a baba méhen belüli fejlődését és a szoptatást sem, de bizony erőteljes hatással van a baba egészségére, és nem csak a rossz példa mutatása miatt.

Az egészséges életmód szajkózása nem csak az egészségügyi szakemberek vesszőparipája. A mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés, valamint a szükséges anyagok megfelelő pótlása olyan alapvető követelmények, melyek megléte szükségszerű az egészség megőrzéséhez. A testünk alap építőköveinek megléte, és megfelelő aránya nélkül a szervezet működése nem optimális. Az olyan finoman hangolt rendszerek, mint az endokrin, vagy a kiválasztó szervrendszerek. Ezek elcsúszása pedig igen sokrétű problémákat okoz.

Az, ha a férfi nem egészséges, miért gond a babának?

Ha a férfi, vagyis a leendő apuka egészsége ingatag, dohányzik és rengeteg a stressz az életében, akkor bizony ez hatással van a sperma minőségére is, ezen keresztül pedig a fogantatásra. A gyenge minőségű sperma is eredményezhet babát, de sajnos ekkor jelentősen nőhetnek a genetikai gondok kialakulásának esélyei. Ez pedig egyértelműen az édesapa életmódjának egyik lehetséges következménye.

 

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)