Jump to content

Egészséges tartás az irodában

2018. 08. 29. 12:00

Hogyan kerüld el a derékbántalmakat és a tartáshibát, ha irodai munkát végzel?

Évről-évre nő a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A nagyvárosi életmódnak, a kizárólag autóval történő közlekedésnek, a sokszor naponta nyolc, tíz vagy akár tizenkét órás, irodai munkavégzésnek és a mozgásszegény, egészségtelen életmódnak komoly ára van.

Egy ártalmatlannak vélt, irodában eltöltött munkanap számos láthatatlan veszélyforrást rejt, amely idővel különböző testi tünetek formájában köszön vissza. A számos mentális és fizikai kockázati tényező közül nézzük most elsőként a mozgásszervi megbetegedések hátterében megbúvó leggyakoribb okokat.

„Tévhit, hogy az irodai munka kevésbé veszélyes, mint a kemény, fizikai munka. Sőt, a kockázati tényezők alábecsülése miatt talán még veszélyesebb is” – kezdi a beszélgetést Buzási Bálint, a Go Active és Peak Gym Aréna személyi edzője.

Az irodai, monitor előtti munkát végző felnőttek körében évről-évre nő a mozgásszervi, keringési és szemészeti panaszok, tünetek, eltérések előfordulása, amelyek közül leggyakoribbak a nyaki, derék- és hátfájdalom, fejfájás, szemszárazság, látásromlás, valamint az alsó végtagi visszeresség.

„Az irodai munkát végző vendégeim közül alig tudnék olyat mondani, aki valamilyen tartáshiba nélkül érkezett volna hozzám” – folytatja a szakértő. „Mielőtt személyi edző lettem, én is irodai munkát végeztem egy multinacionális cégnél, napi nyolc órában. A saját bőrömön tapasztaltam az irodai munkavégzés kellemetlen következményeit. Egyre többet és tudatosabban kezdtem el sportolni, végül a szenvedélyem a hivatásommá vált. Személyi edzőként a két leggyakoribb kérdés, amellyel a vendégeim hozzám fordulnak a helyes táplálkozás és a tartáshiba – ami általában deréktáji fájdalom formájában jelentkezik.”

Ahhoz, hogy elkerülhessük a tartós egészségkárosodást, ismerni kell az irodai munkavégzés legfőbb veszélyforrásait és azt is, hogy mire kell figyelni, mit lehet tenni az egészség hosszú távú megőrzése érdekében.

„Amikor napi nyolc órában végeztem irodai, ülő munkát nagyon komoly derékbántalmakkal küzdöttem” – folytatja Bálint. „A végén már óránként fel kellett állnom elvonulni egy tárgyalóba, hogy különböző nyújtógyakorlatokat tudjak végezni ahhoz, hogy elviselhető legyen a fájdalom. Ma már tudom, hogy ez a megrövidült gerincmerevítő izmok miatt volt és azt is, hogy elvileg kötelező óránként tíz percet mozogni – bár ez még mindig kevés helyen szokás. Egyes irodákban lehetőség van álló asztal mellett dolgozni, de már az is sokat számít, ha például egy-egy telefonhívás álló testhelyzetben, esetleg sétálgatva történik.”

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pinterest)