Jump to content

Mit és mit ne nasizz I.

2018. 08. 04. 01:05

Az emberek szeretnek nassolni, ez nem is kérdés. Ezt tesszük ha unatkozunk, ha nézünk valamit, vagy csak beszélgetünk a haverokkal. Viszont a legtöbb nassolnivaló nagyon is káros a szervezetre és jobb lenne ha valami egészségesre cserélnénk őket. Meg is mutatom mire.

Egy adag sajtos kréker helyett egy fél pulykás szendvics teljes kiőrlésű kenyérből, egy szelet avokádóval
Egy adag sajtos kréker jó választásnak tűnik, de mint minden üzlet, ha túl jónak hangzik, hogy igaz legyen…nos, tudod, hogy megy ez. A krékernek magasabb a szénhidrát tartalma, mint a lisztnek, ami nem növeli a vércukor szintet és így még több kréker után vágysz. Lecsökkentheted ezt a vágyat és lassíthatod az emésztést, egy teljes kiőrlésű kenyérrel, ami fehérje és egészsége zsírforrás is.

Diákcsemege csokoládé darabokkal helyett gyümölcsös mogyorós szelet
A normál adag diákcsemege úgy egy negyed bögre, ami nagyon kevés ezért úgyis két csomagot eszel meg belőle, hogy elég legyen - pláne ha egyenesen a zacskóból eszed -, de ez a két csomag már 350 kalória. Egy gyümölcsös mogyorós szelet remek arra, hogy eleget tegyél az édes és a mogyorós utáni sóvárgásodnak és mivel ez egyesével van csomagolva, így nem lehet túlzásba vinni.

100 kalóriás csomag keksz helyett egy harmad csésze pirított tökmag
A kisebb csomagok félrevezetők lehetnek, egy arizonai egyetemi tanulmány szerint, az emberek több 100 kalóriás csomagot szoktak enni, mert diétásnak néz ki. Azonban, a kekszek – még ha diétás verziók is – majdnem mindig tápanyagmentesek. A tökmag ezzel szemben zsírokat és proteineket tartalmaz és kis adagokban magaddal viheted bárhova. Egy harmad csésze pirított tökmagban csak 94 kalória van.

Fél körtekonzerv helyett néhány darab aszalt szilva
Akkor is, ha gyümölcs a körte úszik az édesített szirupban és kevés rostot tartalmaz, csak 1 grammot egy adagban. Négy aszalt szilva kicsit kevesebb kalóriát biztosít (91 az aszalt szilvában, 100 a körtekonzervben) és 3 gramm rostot. A nőknek napi 25 gramm rostot kéne enniük - de ennek csak a felét eszik -, viszont ha növeled a bevitelt csupán 10 grammal, azzal kisebb lesz a derékbőséged és a súlyod is.

(Forrás: Menandstyle.co.hu, Molnár Adrienn| Fotó: Pexels.com)