Jump to content

Használnak a zsírégetők?

2018. 05. 24. 23:02

Sokan éreznek késztetést arra, hogy még a strandszezon előtt leadjanak jónéhány feleslegesnek vélt kilót. Vannak, akik ehhez úgynevezett zsírégetőket is segítségül hívnak, azonban érdemes ezekkel körültekintően eljárni. Elmondjuk, mit lehet tudni a legismertebb zsírégetőkről.

L- karnitin

Bár számos termék ígéri az L-karnitin „zsírégető” hatását, ezt még soha nem sikerült egyetlen kutatásnak sem hitelt érdemlően bizonyítania.

 

Az L-karnitin tulajdonképpen egy aminosav, ami a zsírsavak transzportjában játszik fontos szerepet. Az állítólagos zsírégető hatását sokan azzal magyarázzák, hogy mivel a karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója, így a zsírokban lévő energia csak rajta keresztül használható fel, tehát a zsír energiává történő átalakításához szükséges.

 

Ugyanakkor az L-karnitinnak valóban lehet pozitív hatása:

  • egyrészt segíti a regenerálódást súlyzós edzések után, mivel mérsékli a mikrosérüléseket,
  • másrészt állóképességi sportoknál más anyagokkal (pl. koffeinnel és/vagy szénhidráttal) együtt kifejezetten javíthatja a sportteljesítményt.

Vagyis ilyen értelemben közvetve hozzájárulhat a test zsírtartalmának csökkentéséhez, de elsősorban csak a megnövekedett fizikai teljesítmény hatását javítva.

Amire érdemes figyelni, hogy 3 grammos vagy ennél nagyobb mennyiségű étrend kiegészítés esetében olyan mellékhatással lehet számolni, mint a hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés, illetve akár halszagot is eredményezhet.

CLA (konjugált linolsav)

A CLA számos „zsírégetőnek” nevezett étrendkiegészítő hatóanyaga, és az ugyan igaz, hogy állatkísérletekben (

(Forrás: player.hu)