A sajátos aromájú kurkuma ugyanis nemcsak fűszer-, de gyógynövény is egyben. Rikító sárga színét a főösszetevője a kurkumin adja, ami egy erős antioxidáns, vagyis szervezeted számára igencsak hasznos, ugyanis
- gyulladáscsökkentő hatású (ez segíti például az edzés utáni regenerációt),
- karban tartja az agyad (megakadályozza az agyban a fehérjelerakódásokat, és elősegíti az új idegsejtek felépülését)
- daganatellenes,
- antibakteriális,
- vírusölő,
- immunrendszered működését serkentő.
Már láthatod, hogy nem véletlenül kapta a "fűszerek királya" elnevezést.
Kurkumint amúgy több élelmiszerben is megtalálható, például:
- margarinokban és hasonló zsírokban
- lekvárban, dzsemben,
- burgonyapehelyben,
- nem alkoholos aromás italokban,
- felvágottakban és pástétomokban .