Egy állatokon végzett új kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az erős stressz hatás könnyen túlzott ételfogyasztáshoz, faláshoz vezethet. A Pennysylvaniai Egyetem kutatói csökkentet kalóriatartalmú étrenden lévő egerek viselkedését és hormonszintjét vizsgálták. Egy háromhetes diétát követően az egerek testsúlyuk 10-15%-át veszítették el, hasonlóan az emberekhez.
A "jojó fogyókúra" - a testsúly ideiglenes csökkenése, majd a gyors visszahízás - jól ismert jelenség. Tracy Bale és munkatársai megfigyelték, hogy a magasabb kortikoszteron stresszhormon-szinttel rendelkező egerek depresszióra utaló viselkedési mintákat produkáltak. A kutatók azt is megállapították, hogy számos - a stressz kezeléséért és az étkezésért felelős - gén megváltozott a kísérleti egerekben.
A tudósok az egereket stresszes környezetbe helyezték, és megfigyelték, hogy mennyi zsíros táplálékot vesznek magukhoz. A korábban csökkentett kalóriatartalmú étrenden lévő egerek sokkal több magas zsírtartalmú ételt fogyasztottak, mint a normál étrenden lévő társaik.
"Az eredmények arra utalnak, hogy a fogyókúra nemcsak megnöveli a stressz szintünket, amitől eleve nehezebbé válik a diéta, de még az agyunk is átprogramozódik, hogy hogyan reagáljon stresszhelyzetben" - mondja Bale. A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos szerepet játszik a sikeres fogyókúra esetében, teszi hozzá Jeffrey Zigman, a Texasi Egyetem munkatársa.