A B-vitaminok rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy az idegrendszer megfelelően működjön és fejlődjön, ahogy az anyagcsere-folyamatokban is nélkülözhetetlenek, bizonyos B-vitaminok pedig a szív- és keringési rendszer egészségét is segítik, plusz csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Ezeket a jóságokat leginkább a B6 és B12 számlájára írják.
A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint azonban nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztva a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők pontosan ellenkező hatással bírnak – legalábbis a rákmegelőző hatását tekintve –, ugyanis a tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata.
Érdekes, hogy a nők esetében ez nem növelte a rizikót.
Mennyit szabad belőle?
A szakemberek szerint a férfiak esetében az ajánlott napi beviteli mennyiség:
- a B6-vitaminból mindössze nagyjából 1,5 milligramm,
- a B12-vitaminból pedig kevesebb mint 2,5 mikrogramm.
A kutatás vezetője, Theodore Brasky szerint a tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több az ajánlott napi mennyiségnél.
Milyen formában érdemes hozzájutni?
A táplálékkiegészítők helyett húsok, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolják a szakemberek.