Jump to content

Három dolog, amit megtehetsz, hogy kimaxold a másnapi edzést

2017. 07. 13. 09:16

Vannak azok a napok, amikor hiába fűt az eltökéltséged, hogy izmossá izzad magad, mégsem tudod magadból kihozni a maximumot az edzőteremben/felnőtt játszótéren/futópályán. Elmondjuk, mire érdemes odafigyelned, hogy jobban menjen az edzés.

Ahhoz, hogy a legtöbbet tudd magadból kihozni, fontos a szervezetedet is felkészíteni az edzésre:

Igyál eleget

Az tény, hogy azoknak, akik sportolnak/mozognak nagyobb a folyadékveszteségük, mint a folyadékbevitelük, vagyis a szervezetükben vízhiány lép. A dehidratáció pedig

  • rontja a teljesítményt,
  • csökkenti az erőkifejtés mértékét,
  • fokozza a sérülésveszély,
  • fejfájást, kimerültséget és izomgörcsöket okozhat,
  • és még a koncentrációs képességedre is negatívan hat.

Étkezz eleget

A korgó gyomor figyelmeztet arra, hogy az edzés nem úgy fog menni, ahogy szeretnéd. Ne lepődj meg, ha kedvetlenül és demotiváltan lépsz be a terembe, attól meg pláne ne, ha iszonyat erőtlen is leszel, hiszen szervezetednek üzemanyag híján maradt.

A szakemberek azért ajánlják inkább a délutáni edzést, mert a nap folyamán fel tudod tölteni magad energiával. Arra azért figyelj, hogy edzés előtt 1-1,5 órával kajálj utoljára. És hogy ne a kajáláson múljon az edzés eredménye, az sem mindegy, hogy mit és mikor eszel.

Pihenj eleget

Ez legalább annyira fontos része az edzésnek, mint a fentebb említett dolgok, ekkor zajlanak az edzés hatására kialakuló alkalmazkodási folyamatok, vagyis ekkor gyógyulnak és épülnek az izmaid. Fontos, hogy tudd, az alvás minősége legalább annyira fontos, mint a mennyisége. Egy átlagos felnőtt pihentető(!) alvásszükséglete kábé 6-9 óra, de abból sem lehet baj, ha 10 órát tudsz aludni.

(Forrás: player.hu / kép: veetravels)