Jump to content

A bortermelésben Olaszország az élen

2015. 10. 28. 13:31

A világ bortermelése idén várhatóan két százalékkal 275,7 millió hektoliterre nő, a legjelentősebb termelő Olaszország lesz Franciaország és Spanyolország előtt - közölte szerdán a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) Párizsban.

A két évvel ezelőtti rekordtermelés és a tavalyi visszaesés után "2015-ben a bortermelés az erős átlagban foglal helyet" - olvasható a szervezet közleményében, amely 270,7 és 280,7 millió hektoliter közé várja az idei termelést, miután több ország, köztük Kína és Oroszország, a világ nyolcadik és 12. bortermelője még nem közölte az idei előrejelzéseit.

A dobogón Olaszország, amelyet tavaly megelőzött Franciaország, valószínűleg visszaveszi vezető helyét 48,9 millió hektoliterrel, amely 10 százalékos termelésnövekedést jelent. Franciaország 47,4 millió hektoliterrel került a második helyre, ez tavalyhoz képest egy százalékos növekedés, míg Spanyolországban 36,6 millió hektoliter bor várható idén, négy százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A negyedik helyre az Egyesült Államok került 22,1 millió hektoliterrel, míg Argentína 12 százalékkal kevesebbet termelt idén, és 13,3 millió hektoliterrel szerepel a negyedik helyen, az újabb rekordot elért Chile előtt, ahol 23 százalékkal nőtt a termelés 12,8 millió hektoliterre.

Ausztráliában (12 millió hektoliter) és Dél-Afrikában (11,3 millió hektoliter) stabilizálódott a termelés, Új-Zélandon viszont 27 százalékkal esett vissza a megszokott 2,3 millió hektoliterre, a tavalyi rendkívülien gazdag termelést követően.

Európában szinte mindenhol nő a termelés a becslések szerint: Portugáliában 8, Romániában 9, Magyarországon 12, Ausztriában pedig 18 százalékkal. Csak Németország és Görögország jelzett visszaesést, az előbbi 4, míg az utóbbi 9 százalékkal.

A tavalyi évhez hasonlóan a szervezet szerint kielégítő a piaci egyensúly, és az idei termelés ki fogja elégíteni a fogyasztási, és az olyan ipari felhasználási borigényeket is, mint a brandy, az ecet vagy a vermut.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Men&Style és MTI | Fotó: 3wz)