Jump to content

A 80-as évek kultuszfilmjei III.

2015. 03. 25. 18:34

A 80-as évek filmjei a mai napig meghatározóak mindenki számára, így hát összegyűjtöttünk párat, melyek a legkultikusabbak.

Mátrix
A Wachowski-testvérek által írt és rendezett Mátrix-sorozat első része mind képi világával, mind mondanivalójával a filmművészet egy jelentős mérföldköve lett.
A film szerint két valóság létezik: az egyik egy érzékelt világ, egy stimulált valóság, ami valójában a mindennapi életünk, míg a másik, ami mögötte van. Ezzel szembesül Thomas Anderson, aki Neo néven hackerkedik az interneten, és miután találkozik a Mátrixszal, a kibervilág elleni küzdelem fő harcosa lesz.
Mély filozófia tartalmával a Mátrix nem csak korunk társadalmi berendezkedésének problémájára utal, de az emberi tudat működéséről is sok igazsággal szolgál.

Amerikai szépség
Ha létezik film, ami tökéletesen visszaadja az amerikai kertvárosok unalmas átlagemberének életét, az egyértelműen az Amerikai szépség.
A Kevin Spacey által játszott középkorú Lester Burnham egy napon rádöbben, hogy családja nem szereti, munkahelyén nem értékelik, hétköznapjai pedig egyhangúak és szürkék. A férfi felforgatja addig életritmusát, és az élvezetek hajszolásába kezd, amit környezete nehezen fogad.
A film valójában egy tükör minden középkorú férfinak, aki beleszürkült saját életébe, és nem veszi észre napjai monotonitását. A nyitójelent monológjának egy részlete jól összefoglalja mindezt: „Elvesztettem valamit. Nem tudom pontosan, mi az, de tudom, hogy nem voltam mindig ilyen…kába.”