Jump to content

A gyémántnál is drágább kövek II.

2015. 03. 13. 21:29

Előző részünkben bemutattunk pár olyan drágakövet, melynek ára magasabb, mint a gyémántté valaha is volt. Most pedig bemutatunk még néhány ilyet.

Poudretteit

Ennek a típusnak először a 60-as években bukkantak a nyomára Kaliforniában, de 1987-ig nem ismerték el hivatalosan új típusú ásványi anyagnak. Annyira ritka, hogy kevés valószínűséggel vehet bárki is ilyet a kezébe.

Grandidierit

Ez a kékeszöld színű drágakő szinte kizárólag Madagaszkárban található meg. Pedig az első, csiszolt darab Srí Lankáról származik. Az alexandrithoz és a tanzánithoz hasonlóan ez is pleokroikus – a kék, a zöld és a fehér fényt tükrözi vissza.

Vörös gyémánt

Igen, ez valójában szintén egy gyémánt-fajta, de az átlagtól eltér, mivel a gyémánt sem csak egy színben létezhet. Mégpedig a leggyakoribbtól a legritkábbig a következőkben: sárga, barna, színtelen, kék, zöld, fekete, rózsaszín, narancssárga, lila és piros. Tehát nagy valószínűséggel azok a gyémántok, amelyeket a helyi ékszerésznél láthatunk, még a drágakövek kategóriájába sem esnek bele.

Hogy megértsük, milyen ritka a vörös gyémánt, gondoljunk bele, hogy a legnagyobb számon tartott darab mindössze 5.11 karátos, tehát körülbelül egy grammot nyom. Hagyományosan a legnagyobb gyémántok 500 karát körül vannak.