Honnan ered a torkos csütörtök hagyománya?
A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret: ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a torkos csütörtök. Ezen a napon a közelgő nagyböjt előtt eleink bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (például fánkot), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
Ahogy megszokhattátok a korábbi években, a résztvevő éttermek palettája idén is nagyon színes, az ínyencek és a hazai ízek kedvelői is sok-sok lehetőség közül választhatnak; a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig várnak titeket országszerte. Az éttermek regisztrációja még mindig zajlik,
az eddig jelentkezetteket itt tudjátok megnézni
régiós, a fővárosiak számára pedig kerületek szerinti bontásban, térképes nézetben. Érdemes figyelemmel kísérni, hiszen a lista naponta frissül.
A korábbi évek tapasztalata alapján nem árt, ha a kiszemelt étterembe már előre asztalt foglaltok, no és a SZÉP kártyátokat se hagyjátok otthon. További, frissülő információkat az esemény honlapján találtok.
Forrás és fotó: torkoscsotortok.itthon.hu / Írta: Molnár Adrienn