Jump to content

The Last Word – a péntek esti utolsó szó

2014. 09. 19. 14:00

Legújabb koktélismertetőnkben most egy olyan kevéssé ismert, ám mégis klasszikus italról lesz, mely csaknem feledésbe merült a történelem során. A fénykorát a szesztilalom idején élő The Last Word , azaz utolsó szó még a rossz alapanyagokat is képes feldobni.

Az eredetileg a Detroit Athletic Club által feltalált ital sokat veszített népszerűségéből az évtizedek során. Mondhatni már-már teljesen kihalt a koktélfogyasztó társadalom emlékezetéből, amikor egyszercsak felfedezte és újra prominenssé tette Murray Stenson. Az újra megtalálás annak köszönhető, hogy 2004-ben Murray egy régi koktélos könyvet lapozgatott éppen, amikor szemet szúrt neki a nagyszerű ital. A The Last Word azóta főnixként kelt ki a sírből és hódít újra a fiatalok körében. Mit is mondhatnénk? Köszönjük, Murray!

A The Last Word egy igazi alkoholtilalom ideje alatt született remek. Ez az oka annak, hogy nagyon erősen arra támaszkodik a jó íze, hogy elnyomja a rossz minőségű gin kellemetlen aromáját. Igazán jól működik azonban a mai minőségi italokkal is (London Dry). Mindig meglepő, amikor az olyan nagy, fűszeres-gyógynövényes likőrök, mint a zöld chartreuse harmóniát találnak a frissítő citrus ízekkel. Fontos azonban, hogy itt nem lehet csalni. A The Last Word megköveteli a friss gyümölcsből facsart hozzávalókat, különben egyszerűen nem lesz élet a koktélban. A dobozos limelé igazi gyilkos.

Recept egy klasszikus The Last Word-höz:

- 1 rész gin (itt nem akkora baj, ha nem a legjobb)

- 1 rész limelé (itt viszont annál inkább baj, ha nem friss)

- 1 rész maraschino likőr (Luxardo pl.)

- 1 rész zöld chartreuse

Az elkészítéshez pakold meg a shakert jéggel, majd öntsd bele a hozzávalókat és rázd össze alaposan. Töltsd elegáns pohárba a kész italt és a puritán egyszerűség jegyében dekoráció nélkül szolgáld fel.

Forrás: primermagazine.com

Fotó: drinks.seriouseats.com és punchdrink.com

Írta: Ambróz Nóra