Jump to content

Heti ajánlásunk – Gin Cosmopolitan

2014. 09. 18. 18:00

Gin Cosmoploitan? Ugye, neked is az volt a reakciód, hogy „na nee!”. Annak ellenére, hogy a Cosmo egyfajta nőies, mondhatni macsó kezébe nem való italnak van kikiálltva mégis el kell árulnunk egy titkot. Valójában az egyik legjobb koktél (pont ezért népszerű). Ha szeretnél valami újat kipróbálni vagy egyszerűen csak levenni Cosmo-rajongó barátaidat, hölgyismerőseidet a lábukról, akkor van egy receptünk.

Semmi szükség a szokásos Cosmopolitan körüli vihogásra, itt éppen egy remek koktél készül! Mitől olyan jó a híres-hírhedt italt? Először is tökéletes egyensúlyban van meg benne az édes és a fanyar íz, melyet nem mellesleg egyszerű szemetgyönyörködtető formába önteni. Alkoholból pedig semmivel nincs benne kevesebb, mint egy régimódi férfias kóla-rumban. A probléma sokak számára, hogy rózsaszín. Nos, ha úgy gondolod, hogy ez az árnyalat rettenetes veszélybe sodorja a maszkulinitásodat, akkor hadd éljek egy egyszerű javaslattal: kék curacao.

További technika, melynek segítségével felfrissítheted a jól bevált receptet, ha a citrus vodkát lecseréled ginre. Ez egy kicsit nagyobb ízmélységet ad az italnak, de ha bírod az eredetit, ezt is valószínűleg szeretni fogod.

Sajnálatos módon a Cosmopolitan köré kiépült egy különös kultúra, mely nagyon nagy részben annak köszönhető, hogy milyen szerepben tetszelgett a Szex és New Yorkban. Ezen pedig már csak rontott, hogy a sikert meglovagolni szándékozó belvárosi bárok egyből horribilis áron kezdték kínálni az egyébként nagyszerű koktélt. (Nem csoda, hogy egy darabig senki nem rendelt belőle, csak azok a hölgyek, akiket meghívtak rá.) Ennek ellenére azonban valószínű, hogy 50 év múlva is jelen lesz szinte minden valamire való hely itallapján.

A módosított recept a következő:

- 1,5 rész gin (minőségi)
- 1 rész kék curacao vagy Triple Sec
- 0,5 rész limelé
- áfonyalé ízlés szerint

Kombináld az összes hozzávalót sok jéggel és keverd össze alaposan. Felszolgáláshoz hűtött koktélpoharat és egy cikk lime-ot ajánlunk. (Noha a gyümölcslé miatt illendő lenne valójában összrázni a koktélt, azonban mégis sokkal szebben mutat, ha inkább megkevered.)

Forrás: primermagazine.com

Fotó: tgifriday.com és ebay.de

Írta: Ambróz Nóra