Jump to content

Mazel Tov – tedd izraeli hangulattal felejthetetlenné az első randit

2014. 08. 07. 14:00

Az Akácfa utcában, az egyik belső udvarban egy miniatűr Tel Aviv vár téged és kedvesedet egy roppant különleges randevúra. A történelmi zsidónegyedben található étterem igazán kedvező választás, ha szeretnéd megtörni jeget. Az autentikus izraeli ízek mellett romantikus tálalással vár benneteket a Mazel Tov.

Tévedés lenne azt gondolni, hogy a szórakozónegyed újabb szimpla romkocsmája ez a hely. Ahogy a tulajdonosok nevezik, nem pusztán étterem vagy szórakozóhely, hanem valódi gasztrokultúrtér. Mit is jelent ez? A Mazel Tov célja a vendégek jóllakatásán kívül az, hogy kultúrált kikapcsolódási lehetőségeket biztosítsanak, így kínálatukban a hummusz és a tahini mellett táncos, zenés programokat is találhattok.

Rendszeresen szeretnének talk show-kkal kedveskedni vendégeiknek, melyek komoly társadalmi kérdések megvitatásával telnek majd. Jelenlegi kultúrkínálatukban Köves Tamás grafikus-képzőművész kiállítása van terítéken, mely garantálja, hogy lesz miről beszélgetnetek. Nem sokkal ezelőtt a Tellabor táncegyüttes Esküvő című interaktív darabja mozgatta meg az étterem vendégeit. Esténként pedig részt vehettek a rendszeresen szervezett After Shabbat party-kon, melyeken a Zsidó Nyári Fesztivál fellépői is meghívottak.

A rengeteg program nem a konyha hiányosságait igyekszik pótolni. Nekem előételként volt szerencsém megkóstolni a sült padlizsánt zöld tahinivel, mely krémes és kissé füstös ízével rendkívül jó étvágyat csinált. Mellé aperitifként nagyszerű mentateát kaptam, mely remek kiegészítője volt a padlizsánnak. Főételként kétféle saslikot is kipróbáltam. Az egyiken csirke és cukkini darabok váltogatták egymást, a másikon egy kellemesen fűszeres izraeli kolbászspecialitás volt. Melléjük pitát, sült céklát, vegyes zöldségeket és újabb isteni zöld tahini szószt tálaltak. Ami azonban legfőképpen megfogott és részben ez is az oka, hogy randikhoz ajánlom a helyet, az a desszert, mely egy igazi klasszikus ízkombináción alapult. Csokoládé és banán. Ez két szó a tökéletességre, azonban itt erre a grillen héjában sült gyümölccsel és a gazdag csokiszósszal még rátettek egy lapáttal.

Az étkezés egyik különlegessége a tálalás volt. Minden deszkákon érkezett, ám nem egyszemélyes adagokban. A kétfőre kimért porciókat egyetlen deszkán szolgálták fel, így gyakorlatilag alkalmunk volt nagyon közvetlen módon együtt csemegézni. A párokra és baráti társaságokra gondolva a jövőben így kerülnek majd terítékre a Mazel Tov kétszemélyes, izraeli specialitásokkal gazdagon megrakott „táljai”. Maradéktalanul érvényesül tehát az étkezde nevében is bennefoglalt pozitivitás, közvetlenség, tolerancia és barátságos szellem.

További előnyei a helynek, hogy vega, vegán, laktóz és gluténmentes étkezési lehetőségeket is biztosítanak valamint, hogy a rendkívül szépen berendezett kék-fehér mozaikokkal dekorált belső udavart nem féltik a kutyáktól, így akár négylábú legjobb barátod is veletek tarthat.

Forrás és bővebben: http://gastro.hu/Magazin/Mazel-Tov-%E2%80%93-a-tortenelmi-zsidonegyed-gyongyszeme-176?utm_campaign=post&utm_medium=facebook&utm_source=Mazel-Tov-%E2%80%93-a-tortenelmi-zsidonegyed-gyongyszeme

Írta: Ambróz Nóra