Jump to content

Kóstoló Ázsiából II. – további kuriózumok

2014. 07. 29. 15:14

Természetesen Kínától a többi régió sem marad el semmivel. A következőkben az egészen ismert japán szakétól Korea és a pusztai vándorló népek specialitásaiig folytatódik az ázsia szeszkülönlegességek listázása.

1. A kumisz

A közép-ázsiai puszták népei körében népszerű kumiszt kancatejból erjesztik. Ízre savanykás, kissé szénsavas és olyan magas tápértékkel rendelkezik, hogy szinte laktató. Összességében egy nagyon frissítő és kiadós alkoholfajtáról van szó, mely a magyar nép számára nem is egészen új. Őseink a honfoglalás előtt még ismerték a kumisz receptjét, azonban ez a tudás a Kárpát-medencébe érkezve kihalt.

2. A szaké

A szaké bor félének számít. Japánban egy speciális, nem étkezési rizsfajtából élesztő és víz hozzáadásával állítják elő. Könnyen felismerhető jellegzetes gyümölcsös aromájáról és arról, hogy itatja magát. Alkoholfoka mindössze 15%. A japán konyha kedvelői főétkezések mellé ajánlják különösen a sushi kíséreteként.

3. Az arak

Az arak egy vízszerű, színtelen, szagtalan, hozzáadott cukor nélkül készülő desztillált szesz. Fogyasztása számos országban nagy hagyományra tekint vissza. Több dologban is hasonlít az európai abszintokra. Egyrészt markáns ánizsos íze és magas alkoholtartalma miatt, másrészt fogyasztási kultúrája is emlékeztetaz abszintszertartásra. A hagyományokat betartva kétharmadrész jeges vízzel hígítják a 40-60%-os alkoholt, mely tejfehérre színeződik, opalizál, azaz mutatja a Louche-hatást.

4. A szodzsu

A szodzsu koreai italspecialitások gyűjtőneve. Az Európában kuriózumnak számító szeszfajtából a legismertebb a Chamisul. A szodzsukat összekapcsolja, hogy valamennyien rizs, búza és árpa keverékéből erjesztéssel és desztillálással készülnek. Akárcsak mi magyarok a pálinkánkat, úgy tartják a koreaiak gyógyító hatásúnak a szodzsut, különösen az erősebb, magasabb alkoholtartalmú változatokat.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra