Ázsia távoli világa, sajátos fogyasztási szokásai és különleges ételei már egyre ismertebbek Európaszerte. Keveset tudunk azonban a keleten virágzó alkoholfogyasztási szokásokról, melyek az ételekhez képest nem kevésbé egzotikusak a magyar gyomor számára.
1. A kínai rizsbor
Szeszesitalt szinte mindenből lehet csinálni, feltéve, ha a dolog erjedésre képes. Ez alól a rizs sem kivétel, melyet gondolhatnánk a különböző gabonaszeszek rokonának, ám a tiszta vodkától jócskán eltérő ízhatással találkozunk. Először is a rizsbor nem számít töménynek, sokkal inkább bor jellege van 18% körüli alkoholtartalmából adódóan, másrészt Kínában többnyire ízesített formában, gyógynövényes párlatként kapható. Az eredmény színe kissé a vörösborra emlékeztet, ám felismerhető narancsos, vöröses, teaszerű jellegéről.
2. Mao Tai Jiu
Az alig 200 éves múltra visszatekintő Mao Tai Jiu nevét számazási helyéről, a kínai Mao Tairól kapta. Különlegessége, hogy búzából és cirokból készül, melyek hétszeri lepárláson mennek keresztül. Az eredmény egy víztiszta 54% körüli alkoholtartalmú kristályos ízvilágú szesz.
3. A kínai rózsabor
Neve ellenére valójában egy 46%-os likőr, melyet egy speciális rózsafajtából cukor segítségével állítanak elő. Elsősorban a kínai konyhában használják sokszor, ételek előállítására, ám koktél összetevőjeként is gyakori. Ennek köszönheti népszerű becézését: a „kínai brandy-t”.
Forrás: men.hu
Írta: Ambróz Nóra