Jump to content

Kóstoló Ázsiából I. – Kína különleges italai

2014. 07. 29. 15:06

Sokan naivan azt gondoljuk, hogy míg az oroszok hatalmas mennyiségű alkohol befogadására képesek, addig Ázsia többi nemzete aligha fogyaszt szeszesitalokat. Ez hatalmas tévedés. Japánban és Kínában egyaránt fejlett minőségi alkoholkultúrával ismerkedhetünk meg. Íme egy kis kínai ízelítő!

Ázsia távoli világa, sajátos fogyasztási szokásai és különleges ételei már egyre ismertebbek Európaszerte. Keveset tudunk azonban a keleten virágzó alkoholfogyasztási szokásokról, melyek az ételekhez képest nem kevésbé egzotikusak a magyar gyomor számára.

1. A kínai rizsbor

Szeszesitalt szinte mindenből lehet csinálni, feltéve, ha a dolog erjedésre képes. Ez alól a rizs sem kivétel, melyet gondolhatnánk a különböző gabonaszeszek rokonának, ám a tiszta vodkától jócskán eltérő ízhatással találkozunk. Először is a rizsbor nem számít töménynek, sokkal inkább bor jellege van 18% körüli alkoholtartalmából adódóan, másrészt Kínában többnyire ízesített formában, gyógynövényes párlatként kapható. Az eredmény színe kissé a vörösborra emlékeztet, ám felismerhető narancsos, vöröses, teaszerű jellegéről.

2. Mao Tai Jiu

Az alig 200 éves múltra visszatekintő Mao Tai Jiu nevét számazási helyéről, a kínai Mao Tairól kapta. Különlegessége, hogy búzából és cirokból készül, melyek hétszeri lepárláson mennek keresztül. Az eredmény egy víztiszta 54% körüli alkoholtartalmú kristályos ízvilágú szesz.

3. A kínai rózsabor

Neve ellenére valójában egy 46%-os likőr, melyet egy speciális rózsafajtából cukor segítségével állítanak elő. Elsősorban a kínai konyhában használják sokszor, ételek előállítására, ám koktél összetevőjeként is gyakori. Ennek köszönheti népszerű becézését: a „kínai brandy-t”.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra