Jump to content

Johnnie Walker kollekció II. – luxuskategória

2014. 07. 17. 09:52

Kevésbé ismert ritkaságok, különlegességek, prémium kategóriás ajándékok akár saját magunknak is.

A brand mostohagyereke a Green Label, melyet rendszerint kifelejtenek a választékból, ha arról van szó, hogy a Johnnie Walker milyen színekkel jelöli az egyes whiskey-ket. Sajátossága, hogy a hagyományos skót blended whiskey-kkel ellentétben nem tartalmaz gabonából készült szeszt, kizárólag legalább 15 évig érlelt malátawhiskey-ből készül (azaz úgynevezett Pure Malt whiskey). A zöld színnel való jelölés nem véletlen választás volt: a 43%-os ital a természet elemeinek üde és friss íz- és illatvilágát vonultatja fel. Ára már most mintegy ötszöröse a Red Labelnek, ugyanis az a hír járja, hogy az értékesítésért felelős Diageo kivonja majd az európai forgalomból.

Ha egy valódi 18 éves whiskey-re vágyunk, a Platinum Label a megfelelő választás (korábban ezt jelölte a Gold címke). Eredetileg csak a repülőterek vámmentes övezeteiben akarták árusítani, ám hirtelen népszerűsége miatt elérhetővé vált a boltok polcain is. A Blue Label után a legkevesebbet gyártott változat. Gazdag, kifinomult scotch íze és ízléses platinafényű díszdoboza elegáns ajándékká teszik.

Következzen a legritkább kiadás, a Blue Label, melyről legtöbben inkább csak hallottunk és sosem kóstoltuk. Egyes alkotóelemeit akár 60 évig is érlelik, hazánkban ez a legidősebb beszerezhető házasított whiskey. Ízvilága rendkívül összetett, a 19. század robosztus whiskey-jeit idézi, melyeknek meghatározó jegye az érett gyümölcsök pompás kavalkádja. Nem véletlen, hogy egy üvegért akár 50.000 Ft-ot is fizetnünk kell.

Megemlíteném még a King George V ünnepi kiadású Walker whiskey-t, mely a cég által 1934-ben elnyert királyi garancia emlékére készült. Összetételét tekintve a Cardhu, Lochnaggar és malt whiskey-k keveréke, melyben olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint a már bezért Port Ellen lepárló nedűi. Gazdag aromája egyszerre füstös és emlékeztet az aszalt gyümölcsökére. Aki ilyen ajándékkal szeretne kedveskedne, annak azonban fel kell készülnie a busás 160.000 Ft-os árra.

Forrás: whiskynet.hu

Írta: Ambróz Nóra