Jump to content

Johnnie Walker kollekció I. - középkategória

2014. 07. 17. 09:34

Időnként megérdemeljük a konszolidált luxust. Ebbe a kategóriába tartozik a whiskey, melynek elkészítése és élvezete is egyfajta művészet. Az alkohol kultúrált fogyasztása eleganciát hordoz magában, mely nem hiányozhat egy olyan jól ismert brand termékei közül, mint a Johnnie Walker.

A leggyakoribb whiskey amivel találkoztam (ha nem számítjuk a whiskey-likőrnek minősülő Bailey’s-t), a Johnnie Walker Red Label. Világszerte ez a legnagyobb mennyiségben gyártott és eladott whiskey, éppen csak elkerüli a kommersz rövid kategóriát. Kólával vagy gyömbérrel történő fogyasztása megbocsátható, ám már ez is nemesebb ital annál, hogy ilyen bánásmódot érdemeljen. Összetételét tekintve mintegy negyvenféle skót malátawhiskeyből keverik és három éven át érlelik.

A következő, a prémium blend kategória világszerte legkeresettebb csúcsa a Black Label. Komplex, testes ízét szintén nagyjából negyven 12 évig érlelt whiskey által nyeri el. Centrális eleme a Cardhu, mely egy felföldi malátawhiskey. Gyakran kevés vízzel vagy jéggel fogyasztják, mely lehetővé teszi, hogy kinyíljanak az érlelés során bezárt ízek. A nemes ital számos híres rajongóval rendelkezik, közülük Sir Winston Churchill nevét érdemes kiemelni.

Korábban a 18 éven át érlelt változatot nevezték Gold Labelnek, mára azonban a Gold Label Reserve vette át a helyét a sorban. Mivel a korjelölés eltűnt az üvegről, ezért természetesen az ár is némiképpen csökkent. Sajátos karakterét a Cylenish lepárló whiskey-jeinek köszönheti, melyek hatására a krémes simaság mellett a gyümölcsök édessége és a többrétegű fás jegyek jellemzik.

Forrás: whiskynet.hu

Írta: Ambróz Nóra