Jump to content

Autentikus abszintfogyasztás – A zöld tündér ölelése

2014. 07. 16. 13:29

Szinte minden szórakozóhelyen lehet már manapság abszintot kapni. Komoly különbség van azonban a fogyasztási szokások közt, melyek gyakran erősen összefüggenek a hely minőségével.

Az eredeti abszint egy 45-75%-os alkoholtartalmú párlat (nem likőr, ugyanis nincs benne cukor), mely zöld, áttetsző, fekete vagy piros színét a hozzáadott gyógynövények által éri el. Névadója a fehér ürömfű (Artemisia absithium) mellett az ánizs és a római édeskömény termése adja egyedi ízét. A fehérüröm tujontartalma miatt állítólag hallucinogén hatású, úgynevezett abszintizmust okoz, ez azonban tudományosan nem bizonyított.

Hazánkban egyre népszerűbb, azonban ritkán szolgálják fel úgy, hogy eredeti szertartásos módja szerint fogyaszthassuk. Kocsmákban többnyire feles vagy kétcentes változat létezik és egyszerű rövid italként kínálják, így azonban korántsem a tradícionális abszintot élvezzük. (Nem beszélve az ánizsaromával és ételfestékkel hamisított bóvlikról.) Körülbelül akkora barbárság ez, mint megenni az instant kávéport vagy vizespoharanként vedelni a pálinkát.

Hasonlóképpen hamis az úgynevezett cseh abszint. Ez az eredetivel csak annyiban rokon, hogy szintén tartalmaz rengeteg alkoholt és némi fehérürömöt, az ánizs és a többi fontos fűszer azonban kimarad belőle. Ehhez tartozik a Magyarországon gyakorta hagyományos abszintfogyasztási szokásnak vélt módszer. Ennek során a szélesszájú (whiskey-s) pohárban felszolgált abszinthoz kiskanalat és kockacukrot kapunk, majd a cukrot az alkoholba mártjuk, meggyújtjuk és elkeverjük a maradék itallal. Ilyen módon kevésbé keserű és tömény a hamisítvány.

Ha azonban teljesen autentikusak szeretnénk lenni, akkor a francia módszert alkalmazzuk. Ennek tartozékai a lyukacsos kanál és a jéghideg víz, valamint esetenként a cukor. Az előkészítés annyiban tér el az előzőtől, hogy a kanalat közvetlenül a pohár tetejére tesszük a cukorral és ezen öntjük keresztül a vizet, úgy hogy az belemossa a cukrot a pohárba. Általában 11-12%-os alkoholtartalma marad az így keletkezett italnak, mely egy rész abszint mellé 3-6 rész vizet tartalmaz. Felismerhető arról, hogy a hígítás során különleges tejszerű vagy opálos színezetet kap, átlátszatlanná válik. (Louche-hatás)

Képek és a cikk forrása: abszint.com - A Magyar Abszint Társaság hivatalos oldala

Írta: Ambróz Nóra