Jump to content

Halált hozó tárgyak - Remény gyémánt

2015. 02. 02. 18:54

A híres Remény gyémánt is meglehetősen sok áldozatot szedett kalandos útja során. Így méltán került be a leggyilkosabb tárgyak közé.

Ismeretes a Hope gyémánt esete is. Ez kék színű, meglehetősen ritka kő volt, és nagyon drága. A francia királyi udvarban viselték a soron következő királyok mindig éppen soros feleségei vagy szeretői. Többek között természetesen Marie Antoinette birtokában is volt. Aki nem sokáig örülhetett neki, mert hamarosan hóhér csapta le a fejét... Később állítólag még több sajnálatos "baleset" is fűződött ehhez a kőhöz.

Orosz forrásokból ismerhettük meg annak a nyakéknek a történetét, amelyet valamikor a tizennyolcadik században készítettek Franciaországban. Az ékszer első tulajdonosa, egy márki a francia forradalom végén egész családjával guillotin alá került. De még előtte egyik rokonuk a nyakékkel és más értékekkel együtt Brüsszelbe szökött, ahol eladta az ékszert. Neki semmi baja sem lett - mintha az elátkozott tárgy csak arra várt volna, hogy valaki ne kényszerből, hanem saját akaratából váljon tulajdonosává. Amint ez megtörtént, ismét irtani kezdte az embereket.

Új tulajdonosát rablók ölték meg, a következő vízbe fulladt, a harmadik idejében eladta, így neki nem esett baja. De a pechsorozat a negyedik tulajdonostól kezdve folytatódott. Nem egészen száz év alatt a nyakéknek tíz tulajdonosa volt, és egy kivétellel mindnyájan erőszakos, szomorú halált haltak.
A nyakék végül négyezer fontért egy orosz nagykereskedőhöz került, aki természetesen semmit nem tudott annak múltjáról. Hiszen ha ismeri, aligha adott volna ennyi pénzt egy "gyilkosért". Viszont megúszta a dolgot, ugyanis a nyakéket nem magának, hanem egy táncosnőnek vette, és szinte azonnal át is adta neki. Arról nem szól a fáma, mit kapott érte cserébe - de a táncosnő már a következő héten megbetegedett, ott kellett hagynia a színpadot, az életet jelentő deszkákat, majd amikor a kereskedő is elhagyta, nyomorba süllyedt. Ekkor pénzzé tette a nyakéket.

Az új tulajdonos egy másik orosz nagykereskedő lett, aki Monte-Carlóban váratlanul életét veszítette. Az örököse a többi ékszerrel együtt megkapta a nyakéket is. Szinte minden vagyonát elveszítette ruletten a monte-carlói kaszinóban. Készpénze már nem volt, így pénzzé tette a maradék ékszert, beleértve a nyakéket is. Egy tehetős tőzsdeügynök vette meg kétszáz fontért a feleségének.

Az ékszer ekkor Angliába vándorolt, és tovább gyilkolt. Az addig példásan élő házaspár ugyanis - amint az ékszer bekerült a házukba, és az asszony többször is viselte - nagyon megváltozott. Folyton veszekedtek, sőt olyan indulat forrt bennük, hogy a végén a férfinak elborult az agya, és őrült rohamában megölte feleségét. Érdekes, hogy ettől kezdve a nyakék eltűnt, és többé nem is hallottak felőle. Lehetséges, hogy elveszett, vagy valaki vízbe, tűzbe dobta, elásta? Csak olyan tehette, aki rájött, hogy a tárgyon átok ül. De azt sem lehet kizárni, hogy valahol egy poros fiók mélyén lapul, és egyszer majd újra előkerül. Egyszer valaki megleli, és nagyon boldog lesz! Nos, ha a megtaláló azonnal eladja jó pénzért, neki talán csakugyan nem esik baja. Viszont annál több gondja lesz majd az új tulajdonosának.

Forrás ás fotó: femcafe.hu / Írta: Molnár Adrienn