Jump to content

A világ legdurvább kilátói I.

2015. 01. 10. 19:36

Következő összeállításunkat azok figyelmébe ajánljuk, akik nem félnek a magasságtól és szivesen szemlélik a dolgokat a felhők közül. Jöjjenek hát a világ legdurvább kilátói.

Aiguille du Midi, Mont Blanc:
A francia Alpok 3842 méteres magasában található Aiguille du Midi a svájci Klein Matterhorn után a második legmagasabb pont Európában, ahová hegymászó-felszerelés nélkül is el lehet jutni. Az itt lévő üvegkalicka páratlan élményt nyújt, legalábbis annak, aki ki mer állni. A kilátás páratlan.

Burj Khalifa, Dubai:
A dubai Burj Khalifa (vagy akinek úgy jobban tetszik: Burdzs Kalifa) a világ legmagasabb épülete a maga 828 méteres magasságával. Hihetetlen, mennyire kimagaslik a környezetéből (persze ez nem csoda), és persze fel lehet menni a tetejére, ahonnan lenézve pazar látvány tárul a szemünk elé.

Skywalk, Grand Canyon, Egyesült Államok:
Tulajdonképpen bizalom kérdése az egész. A 2007-ben megnyitott, 400 tonna acélból készült, félkör alakú építmény 1220 méterre van a Grand Canyon aljától és mintegy 20 méterre nyúlik be a mélység fölé.
A tervezők szerint a szerkezet simán ellenáll a 160 km/órás szélviharnak, egy, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengésnek és elvileg elbír egy Boeing 747-es repülőt.
Az építményt a hualapai indián törzs működteti, noha eredetileg nem nagyon lelkesedtek érte.

Willis Tower, Chicago:
A Willis (vagy talán közismertebb nevén: Sears) Tower üvegkabinja a torony 103. emeletén található, és különlegessége, hogy behúzható az épületbe, ha esetleg tisztítani, vagy egyéb más munkát kell elvégezni rajta.
Más kérdés, hogy ha fent állnánk, és elnéznénk az alattunk húzódó tetőket, vagy felülről látnánk az elrepülő helikoptereket, alighanem inkább csak vadul kapaszkodnánk, és csak utána töprengenénk a tisztítás nehézségein.

Forrás és fotó:

Írta: Molnár Adrienn