Jump to content

Boszorkánypiac - Mercado de las Brujas

2015. 01. 08. 20:15

Szárított lámaembriók, csillagjósok, talizmánok, a feketemágia valamennyi kelléke, varázslatos gyógyfüvek, rettenetes maszkok, amulettek és persze maguk a boszorkányok is mind megtalálhatók ezen a különös helyen La Paz városában.

Bolívia fővárosa, La Paz elsősorban 3600 méteres tengerszint feletti fekvéséről és ritka levegőjéről nevezetes, mellyel a milliós lakosságú city a világ legmagasabban fekvő fővárosa. Hiába nőtt azonban hatalmas agglomerációvá az évek során, a helyi babonák egy fikarcnyit sem lettek kevesebben.

A népi hiedelmeknek köszönhetően létezhetnek olyan helyek a világon, mint a város másik attrakciója a boszorkánypiac. Ha azt hinnénk, hogy az efféle babonaságok már rég kihaltak, akkor érdemes körülnézni Bolíviában, ahol szinte mindenhol lehet kapni az ősi varázslatok kellékeit. A kínálat azonban sehol sem vetekedhet a fővárosi piacéval.

A turisták körében a legnépszerűbbek természetesen a mindenféle vágyfokózók. Ilyen például a helyiek szemében erős afrodiziákumként számontartott varázsgyertya, melyet állati zsírokból főznek és paprikamagokkal borítanak be. Ennek égetése állítólag jelentős szerelmi sikereket hozhat.

Nem kevésbé népszerűek a különböző jósok és a yatirik, azaz a boszorkánydoktorok. Felismerhetőek jellegzetes fekete kalapjukról és arról, hogy folyamatosan kokalevelet rágcsálnak, melyből akár a jövendőt is hajlandóak megmondani. Természetesen a fekete mágia képviselői is jelen vannak, akik szerelmi bájitalokkal, rontásokkal és ártásokkal kereskednek.

A helyiek körében más jellegű termékek a legkeresettebbek, úgy mint az amulettek és a talizmánok. Ezek közül a turisták gyakori megbotránkozására szolgál a szárított tatu, mely a betörőket és tolvajokat tartja távol valamint a szárított láma embrió, a sullu. Ez utóbbi különösen becses talizmán az őslakosok szerint, nem is állnak neki építhezni, amíg a telken nem helyeznek földbe egy sullut. Más szertartásokban, mint az aymara-rítus elégetik az embriókat és különböző kegyeket kérnek isteneiktől az áldozatért cserébe.

Forrás: life.hu / Írta: Molnár Adrienn