Jump to content

Őszi kirándulóhelyek I.

2014. 10. 23. 09:57

Ha valaki nem teheti meg, hogy külföldre menjen, de mégis egy kis kikapcsolódásr vágyik így ősszel, annak adunk pár tippet az országhatáron belül hova érdemes elmenni.

Lillafüred: Ha egy kis romantikus kuriccnásra vágytok, akkor ez a megfelelő úti cél. Egy kis sétá a Hámori-tó környékén egy kis andalgás a cseppkőbarlandban. A kirándulni vágyók számára pedig rengeteg erdei túra teszi még izgalmasabbá az ittlétet. A Palotaszálló építésekor a kialakított 20 méter magas vízesés az ország legnagyobbika, mely látványát tekintve fantasztikus.

Börzsöny: A Pest és Nógrád megyében található hegység a túrázók paradicsoma. Ha vadregényes tájra vágytok, ez az egyik legjobb választás. Legnépszerűbb pontja a Királyrét, melyet kisvasúttal is könnyedén el lehet érni. Drégely várának meglátogatása mellett ajánltos még a közelben lévő horpácsi Mikszáth-kúriába.

Esztergom - Dunakanyar: Mivel viszonlag közel fekszik a fővároshoz így az ott élők első számú kiránduló helyéről van szó. Ide menekülnek a zaj és a városi nyüzsgés elől, de emellett is az ország egyik legnépszerűbb üdülési célpontja. Ha egy kis kihívásra vágynátok a városnézés után, akkor irány a Rám-szakadék, melyen végigmenni igazi erőt próbáló feladat.

Zirci Arborétum: Az angolkert stílusú park immár több, mint 63 éve védett természeti terület, amely a szebbnél szebb növények mellett különféle állatfajokban is gyönyörködhettek. A ciszterciek által alapított Arborétumot halastava és a rajta keresztülfolyó Cuha-patak varázsolja még gyönyörűbbé. Találkozhatunk itt mókusokkal és különféla madarakkal, az egy órás túraútvonalon végighaladva pedig ízelítőt kapunk a változatos növényvilából.

Szalajka-völgy: Ha a Bükkben jártok a Szalajka-völgyet se hagyjátok ki. Ha nem akartok túl sokat sétálni, akkor az erdei vasúttal is eljutottok a legszebb tisztásra. Ahonnan már csak egy kis séta választ el az ősember-barlangtól, melyet mindenkép érdemes megnézni. Ha szerencsétek van és esős időben érkeztek, akkor láthatjátok a csodás Fátyol-vízesést teljes pompájában, mely kihagyhatatlan.

Forrás és fotó: pozitivnap.hu

Írta: Molnár Adrienn