Jump to content

Milyen őrültségeket vehetsz automatából?

2014. 08. 23. 16:00

Hazánkban is már minden publikus létesítmény lépcsőházának tövében áll egy kávé- és üdítőautomata, a sarkokon ATM-ekből pénzhez juthatunk vagy éppen néhány forint bedobálásával vehetünk egy zacskó chipset. Más országokban azonban ennél jóval magasabbra szintre fejlesztették az automatizált kiszolgálást, így egyre több számunkra megdöbbentő dolgot vásárolhatunk így.

1. Tej – ez a változat már hazánkban is működik, legalábbis találkoztam eggyel a győri Vásárcsarnoknál. Csak bedobod a pénzt, a nyílás alá helyezed az üveget és az automata pedig addig csurgat, amíg nyomod a gombot vagy el nem fogy a befizetett összeg.

2. Muffin – ez már Los Angeles-i találmány. Itt a vásárló választhatja ki, hogy milyen tésztát, mázat és dekorációt szeretne, majd megadja a darabszámot és az automata dobozolja aranyos, Eat Me felirattal a sütiket.

3. Burrito – szintén főleg amerikában elterjedt. Az előre plasztikolt burritókat általában csirkés, chorizo vagy tört krumplis változatban lehet kapni. Körülbelül az előre csomagolt szendvicsek ízvilágára számítva váloghatnak innen az arrajárók.

4. Burger – Amszterdamban a hollandok gondolnak arra, hogy a vendéglátósok is aludni térnek hajnali négy után, ellenben az éhes és ittas fiatalok még nem. A kis rekeszekbe helyezett burgereket a gép melegen tartja addig, amíg valaki ki nem nyitja őket némi apró bedobásával, majd új muníciót készít.

5. Kenyér – Franciaországban a friss és ropogós kenyérhez való hozzájutás alapvető emberi jog. Ennek segítésére országszerte kenyérautomaták vannak, melyek azoknak kedveznek, akik munka előtt nem tudnak beugrani a pékségbe egy friss vekniért.

6. Tojások – a németországi Weingartenben lehet válogatni a különböző méretű, vitamintartalmú, sárgájú és tartású tojások közt kedvedre szintén egy automata kínálatából.

7. Komplett hentesbolt – újabb német találmány, melynek hűtött portékái közt előre csomagolt húsok, kolbászok és felvágottak szerepelnek főleg.

8. Élő homár, élő rák – Ázsiában, pontosabban Japánban és Kínában elterjedt. A megoldás kissé a vásárokon népszerű plüssmackó horgászós szerencsejátékra emlékeztet, itt ugyanis a hatalmas tartályból az ember egy karmos fém emelő szerkezet segítségével maga szerzi meg a vacsoráját.

9. Fehérnemű – mivel a japánok állítólag olyan szégyellősek, hogy nem szívesen beszélnek a fehérnemű részleg eladóival, ezért gyakran inkább csak az ilyen automatákból választanak. A koncepció egyszerű: döntesz a katalógus képei alapján, választasz méretet, bedobod a pénzt és a gép kiadja a szolidan csomagolt árut.

Forrás és fotó: telegraph.co.uk

Írta: Ambróz Nóra