1. A mirelit termékek
Talán ezek szoktak a leghosszabb ideig várakozni a felhasználásra. Egyes kutatócsoportok váltig állítják, hogy ezeket egészen az apokalpszis bekövetkeztéig tarthatod hibernálva és akkor sem lesz semmi bajuk. Ennek oka, hogy a fagyasztott élelmiszerekben nem szaporodnak tovább a bennük lévő romlást kiváltó mikroorganizmusok, azonban a kétségtelen, hogy a szavatossági idő lejárta után ezek is minőségi romláson mennek keresztül.
Biztonságos és finom leginkább akkor lesz egy mirelit étel, ha 3-4 hónapon belül legkésőbb elfogyasztod.
2. A tojás
Ha hűtőben tárolod és hibátlanul ép héjjal rendelkezik, akkor egy tojás 3-5 héttel is túlélheti a rápecsételt lejárati dátumot. Ezzel szemben azonban a főtt változatot maximum egy hétig szabad a fridzsiderben kuporgatni. Ha kétségeid támadnak egy tojás frissességét illetően, akkor próbált meg vízpróbának alávetni. Ha a tojás megül a vizestál alján, akkor minden rendben van vele, ha azonban lebegni kezd, akkor már gázok termelődtek benne, melyek a kénes záptojásszagért felelősek. Ügyelj továbbá arra, hogy a melegnek kitett (pl. szendvicsben lévő) tojás csak egy napig fogyasztható, máskülönben a szalmonella melegágya!
3. A különböző húsok
A marha-, bárány- vagy malachúsok, azaz minden ami vörös kicsit eltérően működik, mint a csirke. Általánosan elfogadott, hogy ezeket a vásárlástól számított maximum hetedik napig fel kell használni, egyéb esetekben a lejárati dátum ad támpontot. Ha a mélyhűtőből szedünk elő egy jó gulyásba vagy steaknek valót akkor pedig nem illik négy napnál tovább várakozni. Ha azonban fagyasztani szeretnénk belőlük, akkor -18°C-on akár egyéves élettartamra is számíthatunk a vöröshúsoknál.
A fehérhúsok ezzel szemben, mint a hal, a csirke vagy a pulyka csak két napig állnak el hűtőben, ám ez alatt is képesek zacskóban tartva kellemetlen szagot felvenni. Ajánlott inkább jól szellőző dobozban, mintsem a bevásárlóközpontban adott zacskóban tárolni ezeket. (kivétel a halat) Fagyasztva az egész csirke és pulyka egy évig, darabolva viszont csak 9 hónapig marad friss, míg a soványabb halaknak(lazac, tonhal) 9, addig a zsírosaknak(makréla) mindössze 3 hónapot jósolhatunk. Külön kategória a füstöléssel ízesített, tartósított hal, mely 2 hétig áll el a hűtőben és 5-ig a fagyasztóban.
Forrás: men.hu
Írta: Ambróz Nóra