Jump to content

Extrém sportok állatokkal

2014. 10. 02. 16:13

Vannak, akik azt hiszik, hogy a kutyasétáltatás már sportnak számít, ami valahol igaz is, ha egy náladnál kétszer nagyobb kutyát próbálsz meg sétáltatni. De akinek ez nem lenne elég, annak bemutatok pár extrémebb sportágat, melyek állatok kíséretében űzhetőek. Vannak közöttük komolyabb felkészülést igénylők és olyanok is, melyekhez nem kell túl nagy extrémitás és állóképesség.

Canicross és a Bikejöring
A kutyás terepfutás egy francia eredetű sportág, melyben a kutya és a futó egy szárral vannak egymáshoz kötve és így futnak egy kijelölt versenypályán. A szabályok nagyon egyszerűek: a kutyának kell elöl futnia legalább a táv 95%-ában és a gazdának utána, az állatot pedig csak vezényszavak segítségével lehet irányítani. A bikejöring a canicross testvére. Annyiban tér el tőle, hogy itt nem futunk a kutya után, hanem biciklizünk.Mindkét sportág űzhető idehaza is a Magyar Canicross Sportegyesület által szervezett versenyeken, leginkább Budapesten és környékén.

Skijöring
Ez egy régi norvég eredetű sport. Nagyon hasonló a bikejöringhez, a különbség abban nyilvánul meg, hogy itt már lovat is használhatunk kutya helyett vontató „eszköznek”, vagy ha még bátrabbak vagyunk, akkor motorkerékpárt. Valamint a nevéből is kiderül, itt már síléc van az ember lábán (extrémebb esetben snowboard). Ha pedig a kutyás verziónál maradunk, akkor érdemes beszerezni még pár síbotot is. Európában egy ló és egy síelő van, míg Amerikában van lovas is, aki segít irányítani a lovat, kutyából általában 1-3 állatot szokás magunk elé kötni. A húzókötél általában 5 méteres, gyorsleoldóval felszerelt, hogy a baleset könnyebben elkerülhető legyen.Sajnos, mint majdnem minden téli, hóhoz kötött sportág, így ez is nehezen gyakorolható itthon.

Horse Boarding
A lódeszkázást Daniel Fowler-Prime brit kaszkadőr találta ki barátaival karöltve egy farmon. A lényege, hogy az illető egy vágtázó lóval huzatja magát, miközben ő maga egy gördeszkán áll. A sport nem ép veszélytelen, hiszen egy ló akár 60km/órás sebességgel is száguldhat, ami egy nagyobb kanyarban akár az illető életébe is kerülhet, ha nem irányítja megfelelően a deszkáját. Ennek a sportnak létezik vízi változata is, ahol a sportoló egy hullámdeszkán áll és sekély vízben húzza a ló.

Aligátor birkózás
Ez lényegében nem számít sportnak, de nagyon közel áll hozzá. Itt a birkózó jelöltek először egy farmon tanulmányozzák az állatok viselkedését, majd a többiek, akik már tapasztaltak az aligátor birkózásban, megtanítják őket mire figyeljenek és hogyan fogják helyesen az állatot, hiszen akár egy rossz mozdulat is halálos lehet. Majd a tanultakat ellenőrzött keretek között egy show részeként elő lehet adni éles helyzetben is.Ha pedig ez nem lenne elég, akkor létezik aligátor rodeó is, ami ugyanaz, mint a normál rodeó csak vízben és egy aligátorral.

Forrás: extremsportok.hu / Fotó: amazonaws.com

Írta: Molnár Adrienn