Jump to content

Bemutatták az új évjáratú Egri Csillag borokat

2016. 03. 15. 13:00

2011-ben, az első évben mindössze 400 hektoliter Egri Csillagot minősítettek a termelők, 2015-ben 3400 hektolitert, idén március derekáig pedig már 3200 hektolitert. Ez az utóbbi mennyiség közel 500 ezer palack bort takar, így év végéig várhatóan elérik az egymillió palack Egri Csillagot.

A házigazda Gál Tibor egri borász felidézte: az Egri Csillag megalkotásával egy olyan márka felépítése volt a cél, amely az Egri Borvidék kínálatát színesíti, hogy ne csupán a vörösborok, az Egri Bikavér jusson a borbarátok eszébe, hanem a fehérborok is. Kevesen tudják ugyanis, hogy 43 fehér szőlőfajtát termelnek a gazdák a borvidéken.

"Az elmúlt száz év egyik legkomolyabb ötlete volt az egri fehér cuvée, az Egri Csillag gondolata a borvidéken" - mondta.

Az ünnepségről elmondta: egri borászok úgy döntöttek, hogy ezeket az új borokat minden évben közösen, egy időben szeretnék megmutatni a közönségnek, egyszerre hozzák forgalomba. Ez a nap március 15-e, ám a hosszú hétvégére tekintettel ebben az évben ezt az időpontot pár órával előrehozták.

A borászok döntése értelmében - a város "borút-jellegét" erősítve, hagyományteremtő módon - idén először már egy pincészetnél, a Fúzióban történik a fellövés. A következő években pedig más-más borászatoknál "indítanák útjára" az Egri Csillagot.

A szakember felidézte: az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és az illatos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál.

(Forrás: Men&Style, MTI | Fotó: Elitbor.hu)