Jump to content

Mi az az zöld fal, és hogy fog segíteni?

2021. 03. 03. 10:50

8000 kilométer hosszan (!) épül fel, szárazságtűrő fákból, 20 ország (!) együttműködésével, klímavédelmi szempontból.

A Nagy Zöld Fal egy nagyon okos ötlet arra, hogy meggátolják a sivatagosodás mértékét. Az 1970 -es években merült fel először a fal ötlete, majd a 80 -as évektől kezdve elkezdték a megvalósítását. Az Amerikai Egyesült Államok több millió dollárral, az Európai Unió pedig sok millió euróval járult hozzá a projekthez, ami ma már lassan a vége felé közeledik.

Az igazi áttörés 2007 -ben következett be, amikor az afrikai államfők egységesen álltak be a kezdeményezés mögé, ekkorra már a szervezet, amely 1980 -ban elkezdte, már több millió fát ültetett el Száhel nevezetű térségben. A fákat az afrikai kontinenset teljesen átívelő, Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig érő sávban, mintegy 8000 kilométeren át, 10 kilométer széles sávban ültetik.

A kritikus területen felépülő, több millió fákból felépített zöld fasor már most jelentősen megváltoztatta a talaj ökoszisztémáját és a kontinens klímáját ezen a részen. Az egykor zöld szavannát a sivatagosodás váltotta fel, ezzel több mint 200 millió ember életét kockára téve a fogyatkozó élelem és vízkészlet miatt, ma már viszont egyértelműen megállították a területet elhagyók számát, újra tudnak gazdálkodni, és végre ivóvíz is van a környéken.

Már most a történelem fontos részeként emlegetik, mert ez minden idők legnagyobb ember alkotta “létesítmény”, amely ráadásul még a klímaváltozás ellen is harcol. Teljesen megváltoztatja Afrika jövőjét.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)