Jump to content

Forralt bor - a hideg idő melege

2014. 11. 14. 19:21

A forraltbor a sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok egyik hangulatfokozó eleme, melyet néha ugyan drágán mérnek, de órányi bolyongás után ha megcsapja orrunkat a remek illat, vegyünk egy pohárkával bátran. Egy pohár nem taltalmaz túl sok alkoholt, de annyit igen, mely rávesz mége egy kis ajándék vásárlásra és nézelődésre.

A forrant bort rengeteg féleképp készítik el, de annyi megegyezik mindben, hogy borból készül és meleg. Persze a bort, hiába a név sose forraljuk fel, hiszen akkor elveszti alkoholtartalmát. (Ha otthon csinálnád, akkor, mikor a lábosban főzve eléri a 78 fokot, le kell venni a tűzről. Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket csak igazán.)

De hogy mégis akkor mi kell a forralt borhoz?
Kell első soron bor. Hogy vörös vagy fehér az már ízlés kérdése. Ami fontos, hogy száraz legyen vagy esetleg félédes és minden esetben jó minőségű. A fehér forralt bort érdemes például rizlingből készíteni, a vöröset pedig Pinot Noir-ból.
Forralt borba elsősorban a klasszikus karácsonyi fűszerek, mint a szegfűszeg, fahéj és koriander kerülnek. Finomíthatjuk narancs vagy citromhéjjal, különlegességként a vöröshöz passzol a chili. Megbolondíthatjuk egy kis rummal vagy amarettoval. Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is.Lehet vízzel vagy teával is hígítani.

És a végére egy recept, ha otthon is meg akarod ízleli a karácsony legmelegebb italát.
Hozzávalók:
8 kardamom mag
10 szegfűszeg
10 szegfűbors
4 csillagánizs
1 fahéjrúd
1 teáskanál koriandermag
1 liter száraz vörösbor
1 narancs

A fűszereket a borral és fél liter vízzel forraljunk fel, majd fedjük le és hagyjuk állni 15 percig. Eközben vágjuk ½-1 cm vastag szeletekre a narancsot. Ízesítsük ízlés szerint cukorral a forralt bort. A narancsot tegyük poharakba, a forralt bort pedig leszűrve öntsük rá.

Forrás és fotó: mindmegette.hu

Írta: Molnár Adrienn