Jump to content

Leggyakoribb férfinevek és jelentésük II.

2014. 11. 11. 21:34

A magyar nyelv bővelkedik a szebbnél-szebb férfinevekkel, azonban nagyon sokan vannak, akik a hagyományosabb neveket szeretik, ezért is történhetett az meg, hogy egyes nevek népszerűbbek lettek másoknál és nagyon sokan viselik őket.

József: Akárcsak a János, ezt a nevet is közel 270.000-ren viselik. Héber eredetű és a 20. század közepén élte reneszánszát, azóta viszont egyre kevesebb gyerek kapja ezt a nevet. A Józsefekről azt írják, álmodozó és intuitív, aki fogékony a különböző művészetekre. A józan eszük helyett inkább az érzékeikre hallgatnak, és mivel a pénzügyek igen távol állnak tőlük, ritkán részesülnek méltó anyagi elismerésben munkájukért.

István: Talán ez a magyarok egyik legkedveltebb neve, hiszen első és második névként összesen kb. 630.000-re viselik ezt a nevet. A görög Sztephanosz névből származik. Viselőiről úgy tartják, olyan személyiségekre jellemző, akik sokat és keményen dolgoznak, és szeretik a rendet maguk körül. Jellemzően reál beállítottságúak, és általában materialisták.

László: Bár a népszerűsége megkopott ugyan az utóbbi időkben, de még így is közel 316.000-re viselik ezt a nevet első utónévként. Eredete a szláv Ladislavig vezethető vissza, melyből különféle alakokon keresztül kapta meg a ma is ismert formát. A névelemzések szerint a Lászlók figyelmes, ötletes, alapos és találékony emberek, akik szeretnek a szabadban dolgozni, és jellemző rájuk, hogy rend és tisztaság veszi körül őket.

Forrás és fotó: magyarnevek.hu

Írta: Molnár Adrienn