Jump to content

Cseréld kávéra az alkoholt

2021. 08. 26. 14:50

Erre mondják azt, hogy isten az egyik kezével elvesz, a másikkal ad.

Az Imperial College London kutatói tanulmányukban megállapították – és akkor kezdjük a rossz hírrel –, hogy az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát – a betegség számos fajtájához köthető: a fej és a nyak megbetegedéseihez (száj-, garat- és gégerákhoz), nyelőcső- és bélrákhoz, valamint mell- és májrákhoz.

Az alkohol azért növeli a rák kockázatát, mert a metabolizmusa során olyan vegyületek is keletkeznek, amelyek a DNS-hez kötődve mutációkat hozhatnak létre, ezek pedig elrákosodhatnak, valamint az alkohol megemelheti olyan hormonok szintjét is, melyek a mellrák egyes típusainak kifejlődéséhez köthetők. Általánosságban véve minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus. 

Ugyanakkor az is kiderült – ez lesz a bizonyos jó hír –, hogy naponta legalább egy csésze kávé elfogyasztása viszont védelmet jelenthet a májrák ellen.

A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként működik, így védelmet nyújthat a gyulladások által elindított betegségek, így a rák ellen is. A tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti – állapították meg a szakértők.

A vizsgálatot támogató Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatásért és innovációért felelős igazgatója, Giota Mitrou szerint további vizsgálatokra van még szükség a kávé és a rák, valamint az alkohol és az egyes ráktípusok közötti összefüggés mechanizmusának megértéséhez.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)