Jump to content

Erre figyelj ha utcán edzel

2019. 01. 27. 21:01

Bárhol, bármikor végezhető szabad, saját testsúlyos edzés. A gyakran extrém tornagyakorlatokat is ötvöző, alapvetően a fekvőtámasz, húzódszkodás, tolódzkodás hármasra épülő, szabadtéri mozgásformát itthon is egyre nagyobb népszerűség övezi.

 

1. Felkészülés nélkül

Gyerekkorom óta sportolok, ezért amikor néhány évvel ezelőtt szembesültem vele, hogy hiába vannak szépen kidolgozott izmaim, néhány húzódzkodás a maximumom, elkezdtem egy kicsit jobban utána olvasni a saját testsúlyos edzéseknek. Eleinte szkeptikus voltam a street workout edzéssel, de végül a nulláról elkezdtem felépíteni egy edzésprogramot, a végső célom pedig az egykezes ill. egylábas gyakorlatok pontos kivitelezése volt.

Ha valaki saját testsúlyos edzésprogramra vált, az egyik legfontosabb, hogy ne legyen túl büszke ahhoz, hogy újra az alapokról kezdje el felépíteni magát, így nagyon sok baleset, kellemetlen sérülés elkerülhető. Az edzés kulcsszava, ami szinte minden területre elmondható, az tulajdonképpen a fokozatosság!

2.Bemelegítés nélkül

Mint minden sportra, a street workout edzésre is igaz, hogy bemelegítés nélkül ne ess neki a gyakorlatoknak.

3.Kiegészítő mozgásforma nélkül

A saját testsúlyos gyakorlatok véleményem szerint minden edzés alapja ahhoz, hogy a saját tested elbírd. Vannak azonban olyan területek, amelyeket nem lehet a saját testsúlyos gyakorlatokkal erősíteni, ezért érdemes a saját edzésprogramot a végső célnak megfelelően különböző mozgásformákkal ötvözni, mint például a konditermi edzés, a kardió edzés vagy akár a jóga.

+1 A közösség ereje

A közösség motiváló ereje a street workout edzésre különösen igaz. Amikor én kezdtem, akkor még nagyon kezdetleges volt itthon, de ma már vannak különböző csoportok, közösségek, akikhez lehet csatlakozni, versenyek, amiken lehet indulni és sikerélményt szerezni. A sportból világbajnokságot is rendeznek, világkupa sorozatokra is sor kerül minden évben több helyszínen. A street workout ma már az egész világon elismert versenysport, gyakorlatilag egy életforma lett.

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pixabay)