Jump to content

Így viseld el a visszautasítást

2020. 05. 23. 22:12

A Miitt.hu egyedülállóknak szóló offline közösség vezetőjeként számos szinglivel beszélgetek a munkám során, és van egy visszatérő motívum, ami nem hagy nyugodni, mert bár gyökerét tekintve nem sok köze van az ismerkedéshez, mégis majd minden esetben szerepet játszik a lehetőségek elszalasztásában.

Ez pedig a félelem az elutasítástól.

A hétköznapokban rengetegszer részesülünk kisebb-nagyobb elutasításokban, amik egyáltalán nem viselnek meg. Például nincs a boltban az a termék, amit keresek, vagy a piacon az árus nem enged az árból, vagy a barátom nem ér rá velem eljönni koncertre, a kutyámnak nincs kedve visszahozni a botot…. és még sok más ilyen, amire 10 perc múlva már nem is emlékszünk. Ismerkedéskor viszont sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az ilyen helyzeteknek, és ha csak lehet, igyekszünk elkerülni. Ha kicsit mélyebbre ásunk, láthatjuk, hogy nem is az elutasítástól félünk, hanem attól ahogyan ezzel kapcsolatban érezni fogjuk magunkat. A saját reakciónktól rettegünk annyira, hogy emiatt klassz lehetőségekről is lemondunk.

Gondolj csak bele! Ha egy barátod nem akar elmenni veled egy buliba, nem örülsz ugyan, de elfogadod, méghozzá anélkül, hogy azt gondolnád, hogy az egész lényedet utasítja el, eszedbe sem jut, hogy valami baj van veled, és főleg, nem fogod szégyellni magad a nemleges válasz miatt, az egód nem sérül. Ha azonban az elutasítás randi helyzetben történik, a kellemetlen érzelmek egész skáláját képesek vagyunk generálni. Nem az elutasítástól félsz, hanem a saját reakciódtól. És ez a jó hír. A másik ember válaszára nem sok ráhatásod van, az viszont, hogy te hogyan reagálsz egy eseményre, a te kezedben van, és így változtatni is tudsz rajta.

Értem én, hogy introvertált vagy, nagyon elfoglalt, nem hiszel az…akármiben sem, a körülményeid ilyenek, meg olyanok. Viszont változni és változtatni csak változó tetteken keresztül lehet. Először állati kényelmetlen lehet a változtatás, aztán már nem annyira, végül pedig már erőfeszítés nélküli rutin. Biciklizni, valószínűleg, pikk-pakk megtanultál. Tudod, hogy teljesen oké az elején felborulni, és azt is, hogy ha valamit sokat gyakorolsz, egyre jobb leszel benne.

Ezt olvasva, kb. most kezd felbuzogni benned az ellenállás, hogy a franc se akar hónapokig gyakorolni, küzdeni, tanulni és turkálni a lélek bugyraiban. Neked instant megoldás kell. Bocs, de olyan nincs. Viszont van egy nézőpont váltás, amit, ha bevállalsz, gyors sikereket hozhat:

Csavarj egyet a célodon az ismerkedésben! Legyen most az a cél, hogy „borulsz”! Hogy a bringás hasonlathoz visszatérjek. Feladat: Addig kezdeményezek és kísérletezem a csajokkal a héten, amíg nem szerzek 5 egyértelmű elutasítást!

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)