Jump to content

A tíz legjobb koktél

2019. 01. 31. 16:19

Bár a bartenderek és mixológusok mindig újabb és újabb receptekkel rukkolnak elő, a fogyasztók rendszerint kitartanak a klasszikusok mellett.

Januári számában a Drinks International kiadta éves listáját a tavalyi esztendő legnépszerűbb, bestseller koktéljairól. 38 ország 127 díjnyertes vagy díjra jelölt bartenderét kérdezték meg, hogy szerintük mik a legkeresettebb koktélok.

10. Moscow Mule

Látványelemként a Moscow Mule mindig rézbögrében érkezik – tudjuk, hogy a koktéloktól nem áll távol a színpadiasság. Vodka, gyömbérsör, limelé keveréke, amelyet egy szelet lime-mal és mentalevelekkel díszítenek.

9. Aperol Spritz

Ez az ital először került be a Top 10-be, aminek az az oka, hogy 30%-kal növekedett a népszerűsége. Aperol, prosecco és egy kevés szóda összessége, amit jéggel és egy szelet naranccsal tesznek teljessé.

8. Margarita

Ez az egyik leghagyományosabb kevert ital a listán. Tequila, narancslikőr, limelé keveréke, plusz egy kevés só is kerül a pohár szélére. Bartenderek ma már szeretnek egy kis csavart is tenni az eredeti receptúrába, amivel nincs is semmi baj, sőt.

7. Espresso Martini

A vodka, espresso, kávélikőr és cukorszirup együttese a tavalyi listához képest két helyezést javított. Segít ébren maradni és be lehet csípni tőle.

6. Dry Martini

Ez a koktéllegenda letaszíthatatlan a Top 10-ből, pedig csak egy rész vermut és három rész gin az egész.

5. Manhattan

A bartenderek 40%-a szerint a Manhattan roppant kereset ital. Édes vermut, rozs-vagy kanadai whisky, pár csepp angosztura keserű kerül ebbe az italba, és egy szem koktélcseresznyével díszítik.

4. Daiquiri

Ez a legnépszerűbb rumalapú koktél a listán, és kitűnő bizonyítéka, hogy a nagyszerű dolgok sokszor nagyon egyszerűek. Fehér rum, szirup és limelé az alap. Milliónyi változata létezik, főként a szirupokkal és gyümölcslékkel variálnak, a rum viszont kötelező.

3. Whiskey Sour

Ez az ital másodszor került fel a dobogóra zsinórban. Mifelénk nem annyira népszerű, de a lista összeállításában részt vevő bartenderek fele jelölte. Összetevők: whiskey, citromlé, cukor és egy kevés tojásfehérje.

2. Negroni

Ötödik éve szerepel a lista második helyén ez a finomság. A bartenderek 19%-a szerint ez a legnépszerűbb ital, amit kérnek tőlük. Gin, vermut rosso és Campari keveréke, amelyet narancshéjjal körítenek.

1. Old Fashioned

Ez az örökzöld ötödik éve letaszíthatatlan az első helyről, nem véletlenül. Összetevők: bourbon vagy whiskey, pár csepp angosztura, kevés víz, és egy darabka citromhéj. Ez a klasszikus nem csak egy ital, hanem egy amerikai ikon. Mi rozswhiskeyvel szeretjük.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)