Jump to content

Ennyi víz kell valójában

2019. 04. 14. 17:42

A vízivás vitathatatlanul csak egészséges lehet, kifejezetten jót tesz szervezetünknek. De létezik olyan, hogy valaki túl sok vizet iszik? Mennyit is igyunk pontosan naponta?

Sokkal több folyadékot (elsősorban természetesen vizet) kellene innunk, mint amennyit manapság átlagosan megállapítanak rólunk. És nemcsak nyáron, amikor többet izzadunk, hanem egész évben. Igen, még télen is, és nem kell megvárnunk a vízivással, míg szomjasak leszünk, mert az már régen rossz.

A kulcsszó: eleget

Mint minden tevékenységnél, itt is a mértékletesség a legfőbb szabály. A víz az életelemünk: hidratálja bőrünket, serkenti az agy oxigénellátottságát, a szervezetünk kémiai folyamatait, és méregtelenít is. Mégis, ha túl sok vizet iszunk, az még káros is lehet. Nem úgy mint az ehető vízbuborékok, melyek nemcsak szomjat oltanak, de megszabadítanak bennünket a műanyag palackoktól is.

Mi történik, ha sok vizet iszunk?

Figyeljünk oda, és kerüljük el a túl sok vízivást. Itt konkrétan arra gondolunk, hogy viszonylag rövid időn belül valaki megiszik sok vizet: jóval több mint 4 litert, mondjuk fél nap alatt. Ha túl sok vizet iszunk, a vér nátriumkoncentrációja hirtelen lecsökken. Ez hiponatrémiához vezethet, mely a profi sportolóknál gyakran előfordul. Fejfájás, hányás, fáradtság, izomgyengeség formájában jelentkezik.

Ennyit ihatunk

Ahhoz tehát, hogy elkerüljük a túlivással járó igencsak kellemetlen tüneteket, tartsuk be a vízivási javaslatokat: naponta 2 liter víz fogyasztása ajánlott, és ez sem egyszerre, természetesen. Ezt a két liter vizet szépen osszuk be egész napra, télen is! Ha ehhez még megfelelően is táplálkozunk, szervezetünk biztosan meghálálja.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)